Informacje:

Juliusz Podolski, podolski.juliusz@gmail.com, tel. ‭+48 602 601 830‬

Konkurs KACZKA 2020!

Różne oblicza KACZKI

 

Sernik z kaczymi podrobami, kaczka w liściach marihuany, z krokietem, pyzami, z gruszkami baby, z majerankowym sosem, z nalewką – prawie dwadzieścia wcieleń kaczki zaprezentowano podczas  Konkursu Kaczka 2020 na XIV Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. 

 

Walka była bardzo ostra. Drużyny przyjechały przygotowane, bo walczono nie tylko o tytuły najlepszych, ale też o rekomendacje Tutej na Kaczkę. Nalepka ta kieruje kaczkożerców w najlepsze miejsca. Co ciekawe walczyły o nią nie tylko poznańskie restauracje, ale także z Popowa, Stęszewa, Świecia.

 

W Restauracji Za Murem w Poznaniu 14 sierpnia rozgrywka rozpoczęła się o godz. 11. Wtedy to pierwsza drużyna weszła do kuchni. Podawano przystawki lub dania główne. Nie było ograniczeń w ilości dań. Warunek był jeden – potrawa musi być w karcie restauracji, tak by każdy gość mógł jej spróbować. 

 

W kuchni dało się wyczuć zdenerwowanie poszczególnych zawodników. Każdy chciał wypaść jak najlepiej. A na sali jurorzy z niecierpliwością oczekiwali pierwszych dań i co ciekawe przy większości z nich słychać było słowa uznania: a to świetne pyzy, znakomity sos, doskonale upieczone mięso, pysznie skomponowane dodatki.

 

- To był naprawdę dobry konkurs – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni, przewodniczący jury. - Widać było, że wszyscy przyjechali przygotowani, nie było złych dań. Wszystkie startujące restauracje zasłużyły na rekomendacje, a przecież w poprzednich konkursach zdarzało się często, że odjeżdżały bez nich.

 

- Po raz pierwszy organizatorem konkursu nie był Festiwal, ale oddaliśmy go w ręce osoby, która przygotowuje w Poznaniu kilka wielkich konkursów kulinarnych rocznie – mówi Wojtek Lewandowski, organizator OFDS. - Jest to Juliusz Podolski, czyli de’GUSTATOR PR. Najważniejsze jest to, że zgłosiło się dużo restauracji, a jurorzy mieli twardy orzech do zgryzienia, by wybrać tych najlepszych.

 

- To był niesamowity konkurs – mówi organizator Juliusz Podolski de’GUSTATOR PR. - Nie byliśmy pewni, czy konkurs się uda, bo wiadomo w jakiej obecnie sytuacji są restauracje. Założyliśmy sobie, że jury jest stanie ocenić dwadzieścia dań, ale po cichu mówiliśmy, że będziemy bardzo zadowoleni, kiedy będzie 12 zgłoszeń. W sumie było ich aż 21. W porównaniu z konkursem na najlepsze danie z kaczki sprzed 3 lat, ten stał na dużo wyższym poziomie. Było bardzo różnorodnie, a żaden z talerzy nie był nudny ani smakowo ani z wyglądu. Naprawdę wszyscy zasłużyli na rekomendacje. A drużyna dziewczyn z Hotelu Vistula ze Świecia podbiła nasze podniebienia. Na drugim miejscu podium stanęły dwie drużyny: najlepsza w Poznaniu (tak jak trzy lata temu) restauracja 3kolory Malta i Poznańska Spiżarnia Pałacu Popowo Stare.

 

Za rok kolejny, jubileuszowy XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i kolejny konkurs kulinarny, którego bohaterem być może będzie śledź albo tatar. Wszystko jest możliwe.

 

Wyniku konkursu Polska Kaczka 2020


I miejsce - Vistula Hotel ze Świecia,

II miejsce ex aequo: 3Koloy Malta Poznań,  Poznańska Spiżarnia Pałacu Popowo Stare.


Rekomendacje "Tutej"na kaczkę otrzymały:

Restauracja ZA MUREM, RAUT

Hotel Restauracja Catering Eventy Kicin,

IBB Andersia Hotel - Restuaracja Flavoria,

Punkt Widzenia Restaurant & Bar Skórzewo,

Viva Pomodori,

Ratajska,

Pałac w Orli,

Poznańska Spiżarnia Pałacu Popowo Stare,

3 Kolory Malta,

Vistula Hotel Świecie