Festiwalowy Konkrus Kuchmistrzów "Tutej na Śledzia"

Już w tym roku, jubileuszowy XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i kolejny konkurs kulinarny, którego bohaterem będzie śledź!

 

13 sierpnia, w festiwalowy piątek odbędzie się festiwalowy konkurs Kuchmistrzów "Tutej na Śledzia". Przyjmujemy zgłoszenia restauracji!

Tak - to właśnie śledź będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Szukamy śledzia w oczywistych i mniej oczywistych odsłonach, serwowanego na przystawkę lub jako danie główne. W wersjach klasycznych i nowatorskich.

Jakie danie można przygotować na konkurs?

Nie ma ograniczeń, może być to przystawka, danie główne, a nawet deser, wszystko zależy od kreatywności kucharza. Każdy lokal może zgłosić na oddzielnych formularzach nawet 3 dania.

Jury konkursu zasilą oczywiście najwybitniejsi polscy śledziowi eksperci - członkowie szczecińskiego klubu Śledziożerców  - gastronomicznej konffaterii działającej nieprzerwanie od niemal 20 lat!

Gieno Mientkiewicz Andrzej Szylar i Wioletta Skuratowicz

Szczegółowe informacje o konkursie oraz regulamin znaleźć można na stronie wydarzenia:

https://www.facebook.com/events/4299105400128601/?active_tab=discussion

Zgłoszenia na formularzu stanowiącym załącznik do niniejszego regulaminu przyjmowane są do 10 sierpnia 2021 drogą elektroniczną.

 


 

Poniżej zamieszczamy wyniki z ubiegłorocznego konkursu "Polska Kaczka 2020"

Wyniku konkursu Polska Kaczka 2020


I miejsce - Vistula Hotel ze Świecia,

II miejsce ex aequo: 3Koloy Malta Poznań,  Poznańska Spiżarnia Pałacu Popowo Stare.


Rekomendacje "Tutej"na kaczkę otrzymały:

Restauracja ZA MUREM, RAUT

Hotel Restauracja Catering Eventy Kicin,

IBB Andersia Hotel - Restuaracja Flavoria,

Punkt Widzenia Restaurant & Bar Skórzewo,

Viva Pomodori,

Ratajska,

Pałac w Orli,

Poznańska Spiżarnia Pałacu Popowo Stare,

3 Kolory Malta,

Vistula Hotel Świecie

Informacje:

Juliusz Podolski, podolski.juliusz@gmail.com, tel. ‭+48 602 601 830‬

sledz_naklejka_15x15cm_DRUK-1.jpg