top of page
Konkurs Polska Nalewka: Wydarzenia

Konkurs Polska Nalewka 2024

Konkurs Polska Nalewka 2024
 

Konkurs Polska Nalewka Roku podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu odbywa się nieprzerwanie od 2007 roku a w gronie jego laureatów są uznani dziś Mistrzowie Nalewek z całej Polski
 
Uczestnictwo w konkursie to nie tylko możliwość poddania swoich domowych trunków pod ocenę ekspertów ale także okazja do spotkań, wymiany doświadczeń porad i pomysłów z szerokim gronem twórców nalewek z całej Polski.
 
Tegoroczny konkursu Polska Nalewka Roku odbędzie się w sobotę 17 sierpnia 2024 w Poznaniu. Laureatów ogłosimy o godzinie 20.00 na scenie na poznańskim Placu Kolegiackim. Miejscem obrad jury, oraz tradycyjnego spotkania uczestników i sympatyków konkursu - posiedzenia Honorowej Kapituły Dobrego Smaku, będzie hotel Kolegiacki
 
Jak oceniane są nalewki w konkursie Polska Nalewka Roku?
 
Kapituła Dobrego Smaku (jury konkursu) składa się z laureatów poprzednich edycji konkursu – doświadczonych nalewkarzy, oraz ludzi mediów i przedstawicieli partnerów festiwalu. Przewodniczącym Kapituły, jest od roku 2023 doświadczony juror, dziennikarz kulinarny, autor książek, audycji radiowych i telewizyjnych i podcastów red. Paweł Loroch. Funkcję Przewodniczącego Seniora pełni mistrz nalewek i nestor polskiego nalewkarstwa – Zbigniew Sierszuła. Jedno z miejsc w jury zawsze przypada lauretowi poprzedniej edycji konkursu. 
 
Każdy z członków jury ocenia każdą z nalewek w „ślepej” degustacji, znając jedynie jej numer (nalewki serwowane są w jednakowych kieliszkach na numerowanych polach a butelki niewidoczne dla jurorów), przyznając jej od 1 do 10 punktów. Choć klarowność, stopień dojrzałości, wybawienie czy aromat nalewki są brane pod uwagę, na poznańskim konkursie stanowią one składowa noty ogólnej – ogólnego wrażenia wyrażanego w dziesięciopunktowej skali.
 
Głosy poszczególnych jurorów ważą tyle samo. O nagrodach decyduje suma punktów, w przypadku wątpliwości lub remisów następuje powtórna degustacja i głosowanie. 

 

W konkursie przyznawane są brązowe, srebrne i złote medale (maksymalnie trzy w każdej kategorii) oraz Grand Prix konkursu. 

W tym roku dodatkowo przyznane będą wyróżnienia specjalne:

nagroda im. Hanny Szymanderskiej, wyróżniającą nalewkę „tradycyjną” nawiązującą do wielowiekowej tradycji klasycznego polskiego nalewkarstwa

oraz nagroda im. Piotra Bikonta, wyróżniającą nalewkę oryginalną, niesztampową, i wymykającą się kanonom.

Podobnie jak w roku ubiegłym przyznana zostanie też nagroda specjalna ufundowana przez Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego (www.instytutskrzynki.pl) dla najlepszej nalewki z terenu metropolii poznańskiej, której skład wchodzi wszystkie 17 gmin powiatu poznańskiego, miasto Poznań oraz Skoki, Oborniki Wlkp, Szamotuły i Śrem.

Zgłoszenia do konkursu już są przyjmowane. Nalewki zgłaszać można aż do soboty 17 sierpnia. Szczegóły w regulaminie - do pobrania na dole strony. 

 

Wyniki konkursu Polska Nalewka 2023

Do konkursu Polska Nalewka Roku 2023 zgłoszono 86  nalewek. Po degustacji i ocenie zgłoszonych nalewek Jury postanowiło przyznać następujące nagrody:

 

GRAND PRIX konkursu i tytuł Polska Nalewka Roku 2023:

Marcin Marzec z Ostrowca Świętokrzyskiego za nalewkę z czeremchy (nr startowy 4)

 

ZŁOTE MEDALE

Marcin Marzec z Ostrowca Świętokrzyskiego za nalewkę z czeremchy (nr startowy 4)

Tomasz Czeszel z Leszna za nalewkę z tarniny (nr startowy 46)

Andrzej Kurek z Suchego Lasu za nalewkę z pigwowca z pędami sosny (nr startowy 69)

 

SREBRNE MEDALE

Tomasz Czeszel z Leszna za nalewkę z pigwowca (nr startowy 47)

Andrzej Kurek z Suchego Lasu za nalewkę z Mirabelek (nr startowy 70)

Robert Wierzchołowski z Ostrówka za nalewkę z jagody kamczackiej (nr startowy 25)

 

BRĄZOWE MEDALE

Dariusz Gubernat z Brzegu za nalewkę z czarnej porzeczki (nr startowy 61)

Wiktor Klaskała - Mroczek z Warszawy za nalewkę z czarnej porzeczki (nr startowy 83)

Marcin Marzec z Ostrowca Świętokrzyskiego za nalewkę z czarnej porzeczki (nr startowy 9) 

 

Wyróżnienia:

Henryk Oczkowski z Wieprza za nalewkę z pigwowca (nr startowy 44)

Wiktor Kląskała - Mroczek z Warszawy za nalewkę z czarnej porzeczki (nr startowy 81)

Olga Żylińska z Ełku za nalewkę z mirabelek (nr startowy 86)

 

Pozaregulaminową nagrodę specjalną Instytutu Skrzynki za najlepszą nalewkę z Aglomeracji Poznańskiej otrzymał 

Andrzej Kurek z Suchego Lasu za nalewkę z pigwowca z pędami sosny (nr startowy 69)

 

Pełne wyniki konkursu 2024: https://drive.google.com/file/d/1H5ulgp1J58ZHJdfFsO49Y5dITobzSWRQ/view?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3lUFehXjflGq4-K41VLeXKiu9QoIuof1qk0cTY0r5XjIbrhr9pyadRIuI_aem_KhWPDYcKavWZp3WTVGx5b​​

Informacje:

Szymon Wagner, szymon@ofds.pl, tel. 693 357 373

bottom of page