Historia Festiwalu
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbywa się na poznańskim Starym Rynku od 2007 roku. Zaczęło się od pomysłu na konkursu Polska Nalewka Roku, który miał odbywać się w mieszczącej się w historycznym budynku Wagi Miejskiej Restauracji Nalewka.
Jarmark Dobrego Smaku oraz koncerty na festiwalowej scenie miały być jedynie elementem towarzyszącym konkursowi. Dziś może wydawać się to niewiarygodne, ale roku 2007 niełatwo było znaleźć producentów regionalnych przysmaków, którzy zechcieliby przyjechać by ofertować swoje produkty na poznańskim Starym Rynku. O dużych festiwalach kulinarnych nikt jeszcze nie słyszał. Zaledwie rok wcześniej odbył się pierwszy Festiwal Smaku w Grucznie.
Pomysłodawcą konkursu Polska Nalewka Roku i współtwórcą Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku był restaurator i animator kultury – Jan Babczyszyn. Producentem festiwalu od jego pierwszej edycji był i nadal pozostaje – Wojciech Lewandowski. Przewodniczącym Kapituły Dobrego Smaku, współtwórcą i dobrym duchem Imprezy od samego początku aż do swojej tragicznej śmierci w roku 2017 był krytyk Kulinarny i reżyser – Piotr Bikont. Od roku 2007 Festiwal bardzo się zmienił. Liczba corocznych wystawców przekroczyła już dawno setkę. Ogranicza ją wielkość poznańskiego Starego Rynku. Impreza trwa cztery dni. To czas wypełniony arcyciekawymi wydarzeniami - Konkurs Polska Nalewka Roku jest dziś jednym z wielu ważnych wydarzeń Festiwalu. Imprezie towarzyszą liczne konkursy, pokazy kulinarne, warsztaty dla dzieci i dorosłych, kolacje degustacyjne, laboratoria smaku, spotkania autorskie, projekcje filmów i wiele innych atrakcji.
Od roku 2015 organizacją festiwalu zajmuje się Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która za cele stawia sobie między innymi upowszechnianie i promocję wiedzy dotyczącej kultury i historii kulinarnej regionów geograficznych, narodów, grup etnicznych i kulturowych; promowanie aktywności gospodarczej służącej rozwojowi kultury kulinarnej i gastronomicznej; wspieranie edukacji dzieci, młodzieży i dorosłych w zakresie kultury kulinarnej, dziedzictwa kulinarnego, oraz gastronomii oraz upowszechnianiu i promocji idei włączenia kulinariów, ich historii i współczesności w szerszy aspekt rozumienia kultury.